Lasten ylipaino halutaan kuriin – Pohjois-Pohjanmaalla ryhdyttiin kunnolla toimeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pohjois-Pohjanmaalla on tartuttu koko Suomea koskevaan ongelmaan lasten ylipainoon liittyen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinLapset 2019 -tutkimuksen mukaan lasten ylipainoisuus ja lihavuus ovat yleisiä. Vuonna 2019 vähintään ylipainoisia oli 27 prosenttia 2–16-vuotiaista pojista ja 17 prosenttia tytöistä.

Vanhemmat toimivat lastensa esimerkkinä. Lapsia tulisi kannustaa liikkumiseen ja terveelliseen ruokavalioon. Säännölliset ruoka-ajat ovat yksi helpoimmista tavoista kontrolloida painoa napostelun sijaan. Lapsuusiän lihavuudella on merkittävä taipumus jatkua aikuisikään. Painon kehitystä on tärkeää seurata koko lapsuuden ja nuoruuden ajan ja ohjata perheitä elintapamuutoksiin.

Seitsemässä Pohjois-Pohjanmaan kunnassa 2-6 -vuotiailla pojilla ylipainoa ja lihavuutta on enemmän kuin maassa keskimäärin ja kuudessa kunnassa ylipaino ja lihavuus on yleisempää 2-6 -vuotiailla tytöillä kuin Suomessa keskimäärin. Lasten lihavuuden hoitoon tartuttiin Pohjois-Pohjanmaalla: Alueellinen hoitoketju on päivitetty kokonaisuudessaan.