Suomen rannikolla on 500 laguunia – nyt ne on merkattu karttaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Laguuni-sanasta tulee tavalliselle ihmiselle ensimmäisenä mieleen turkoosin veden täyttämä matala rannikkoallas. Se erottuu syvästä merestä rannan saarten kietoutuessa laguunin ympärille. Suomessakin on laguuneja.

Metsähallituksen meritiimi on nyt listannut Suomen laguuneja. Matalat suojaisat laguunit ovat monimuotoisia elinympäristöjä ja tärkeitä muun muassa uhanalaisille suojaisten pohjien näkinpartaisesiintymille sekä kevätkutuisille kaloille. Fladoiksi ja kluuveiksi kutsutaan alueita, jotka ovat jo kuroutuneet tai kuroutumassa olevia pieniä vesialueita meren välittömässä läheisyydessä.

Ilmakuvatulkinnassa tunnistettiin noin 5.000 fladojen eri kehitysastetta ja 500 laguunia Suomen rannikolla, pois lukien Ahvenanmaa. Lisäksi aineistoon sisältyy 2.400 kluuvijärveä. Suomessa nämä vesialueet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle, ja eroavat huomattavasti paratiisisaarilta tutuista laguuneista.