Ruokavirasto varoittaa – kauppojen pakastemarjoissa norovirusriski

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen ruokavirasto on julkaissut ruokakauppojen pakastemarjoja koskevan tiedotteen. Ulkomailta peräisin olevat pakastemarjat kehotetaan kuumentamaan kunnolla ennen käyttöä norovirusriskin vuoksi.

Ruokaviraston mukaan eri puolilla maata on ilmennyt norovirusepidemioita, joiden epäillään auheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Norovirus voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia ja oksentelua, joten esimerkiksi kevään valmistujaisjuhlien täytetkakkujen valmistuksessa kannattaa olla tarkkana pakastemarjoja käyttäessä. Ulkomaiset pakastemarjat tulisi kuumentaa kauttaaltaan vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.

Marjoihin saattaa päästä viruksia esimerkiksi saastuneesta vedestä, ja ne voivat selvitä hengissä pakastamisesta huolimatta. Kuumennussuositus ei koske tuoreita marjoja eikä kotimaisia pakastemarjoja. Kyseisten tuotteiden tapauksissa ruokamyrkytystapauksia on nimittäin ilmennyt vain vähän.