Tiesitkö tämän aurinkovoiteista? Tätä suojakerroin todella tarkoittaa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aurinkovoiteissa kerrotaan aina suurilla numeroilla se miten suuri suojakerroin voiteella on. Harva kuitenkaan tietää mitä suojakerroin tarkalleen tarkoittaa. Numeroista on helppo päätellä, että mitä suurempi suojakerroin on sitä paremmin se suojaa palamiselta. Tämä onkin totta, mutta ihoasiantuntija Ellen Marmur kertoi nyt Harper’s BAZAAR -lehden videolla mistä se johtuu.

Suojakerroin tarkoittaa sitä miten monta kertaa kauemmin henkilö voi voidetta käyttäessään olla ulkona palamatta kuin normaalisti. Jos ihminen siis polttaisi ihonsa auringossa tavallisesti noin 10 minuutin altistumisen jälkeen, 15-suojakertoimen antavan voiteen kera auringossa saa olla 15 kertaa kauemmin eli 150 minuuttia.

Ellen Marmur silti muistuttaa, että suojakerroin ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Tämä johtuu siitä, että ihmiset tapaavat levittää voidetta paljon ohuemman kerroksen kuin tutkijat laboratoriossa, jossa suojakerroin on testattu. Ihmiset myös hankaavat ja kuluttavat voidetta iholtaan päivän aikana, mikä heikentää sen antamaa suoja-aikaa.