Suomalainen syö 11 kiloa tomaattia vuodessa – tässä reseptissä valkosipulin ja yrttien unelmaliitto

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maa- ja kotitalousnaiset on myös suomalaisen ruoka- ja ravitsemusosaamisen asiantuntijajärjestö. Yhdistyksestä vinkataan, että tomaattien istutus tulisi ajoittaa maaliskuulle. Vaikka tomaattisato on runsaimmillaan kesällä, voi niistä valmistaa herkulista ja terveellistä ruokaa vuoden ympäri.

Suomalaiset syövät tomaattia noin 11 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kotimaista tomaattia tuotetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa, eli syömme runsaasti myös tuontitomaatteja. Tomaatit ovat myös terveellisiä, sillä ne sisältävät runsaasti A-, C- ja E- vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia. Punaisten tomaattien antioksidantti lykopeeni vahvistuu lämpökäsittelyssä.

Yrtit ja valkosipuli tuovat tomaattiruokiin makua, ja sokeri taittaa mukavasti tomaatin hapokkuutta. Maa- ja kotitalousnaiset neuvovat, että tomaattiruokiin kannattaa lisätä nokare hunajaa tai loraus viinietikkaa. Seuraavassa herkullinen resepti valkosipuli-timjami-tomaatteihin.

Resepti: Valosipuli-timjami-tomaatit

1 kg värikkäitä kirsikkatomaatteja

0,5 rkl suolaa2 tl sokeria2 tl kuivattua timjamiarouhittua mustapippuria

Liemi:

10 valkosipulin kynttä4 dl vettä2,5 dl väkiviinaetikkaa4 dl sokeria5 tuoretta timjamin oksaa1 rkl sinapinsiemeniä

1. Halkaise tomaatit ja laita kulhoon. Ripottele sekaan suola, sokeri, timjami sekä muutama rouhaisu tuoretta mustapippuria myllystä. Sekoita varovasti käännellen, jotta mausteet leviävät kaikille tomaateille.

2. Kuori valkosipulinkynnet. Mittaa kattilaan vesi, väkiviinaetikka ja sokeri. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Lisää timjamin oksat, sinapinsiemenet ja valkosipulit.

3. Lusikoi tomaatit puhtaisiin patenttipurkkeihin ja kaada päälle kuuma liemi. Jäähdytä huoneenlämmössä, sulje kannet ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä ainakin viikon ajan. Tomaatit säilyvät hyvin noin 2 kuukautta. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä tai lisää salaatteihin.