Välimeren ruokavalio tekee hyvää – ehkäisee ehkä Alzheimeria

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Välimeren maista tunnetun ruokavalion terveysvaikutuksista on puhuttu jo pitkään. Tuoreen tutkimuksen perusteella se voi ehkäistä jopa muistisairauksia, kuten Alzheimerin tautia. Se saattaa esimerkiksi vähentää haitallisten proteiinikertymien muodostumista aivoihin.

Perinteiseen Välimeren ruokavalioon kuuluu runsain määrin kasviksia, pähkinöitä, hedelmiä, oliiviöljyä, täysjyväviljoja ja kohtuullisesti alkoholia. Punaista lihaa, teollisia viljoja ja makeisia siihen sen sijaan kuuluu melko vähän. Tuoreen tutkimuksen perusteella sitä noudattavat välttyvät muita paremmin Alzheimerin taudin kaltaisilta muistisairauksilta.

Kyselyitä, aivokuvauksia, dementiatestejä ja selkäydinnestenäytteiden ottoa sisältäneeseen tutkimukseen osallistui 521 henkilöä. Keski-iältään 70 vuoden ikäisistä koehenkilöistä 169 oli perusterveitä, kun taas 343 kuului kasvaneen riskin ryhmään. Välimerellistä ruokavaliota noudattaneet henkilöt suoriutuivat kokeissa Neurology-lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan parhaiten.

Havaintojen varmistaminen vaatii vielä lisätutkimuksia. Kasvispainotteinen ja monipuolinen ruokavalio on kuitenkin yhdistetty pienentyneeseen muistisairauksien riskiin jo aikaisemmin. Välimerellisen ja kasvispainotteisen ruokavalion tiedetään ehkäisevän myös muun muassa diabetestä sekä sydän- ja verisuonisairauksia.