Poliisi paljasti aseiden osia 3D-tulostaneen pajan Tampereella

Ohhoh! · Tim Isokivi

Suomen poliisi on ollut mukana FBI:n johtamassa kansainvälisessä Greenlight-operaatiossa. Siinä FBI soluttautui laittoman toiminnan salaiseen viestinvaihtoon ja luovutti keräämiään tietoja eri maiden viranomaisille. Operaatiossa paljastui muun muassa Tampereella toiminut laiton asepaja.

Tulli suoritti osana operaatiota etsinnän Tampereella sijaitsevaan varastoon. Varastossa tehtailtiin 3D-tulostomilla muovisia ampuma-aseiden osia. Varastosta takavarikoitiin kaksi toimivaa asetta, aseiden osia ja runsaasti ampumatarvikkeita.

Greenlight-operaatiossa FBI kehitteli salatun viestintäalusta, tarkoituksenaan huijata sillä rikollista toimintaa harrastaneita. Alustan avulla viranomaiset onnistuivat lopulta pääsemääm käsiksi myös muihin salattuihin viestintäalustoihin, kuten EncroChatiin ja SkyECC:hen. Viestejä kerättiin lokakuun 2019 ja kesäkuun 2021 välisenä aikana yli sadasta maasta.