Suomalaisille vakava varoitus – tekstiviestihuijaus leviää

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisia piinaa parhaillaan poikkeuksellisen raju huijausaalto, joka leviää puhelimissa tekstiviestien välityksellä. Kyberturvallisuuskeskus luokittelee uhan vakavaksi. Kyseessä on niin sanottu FluBot-huijaus.

Huijausta levitetään viesteillä, joiden mukaan viestin vastaanottajalle olisi tulossa paketti. Viestissä on linkki, jonka klikkaamiseen houkutellaan kertomalla, että sen kautta käyttäjä voi seurata paketin kulkua. Todellisuudessa linkin takaa voi latautua puhelimeen haittaohjelma. Tällaisten tekstiviestien linkkejä ei pidä klikata.

Vastaavia huijauksia on levinnyt Suomessa viime aikoina enemmänkin, mutta FluBot on poikkeuksellisen ärhäkkä. Staran tiedossa on tapauksia, joissa viesti on tullut samaan puhelimeen päivän aikana useasta eri numerosta. FluBot-huijaus leviää vain Android-järjestelmään käyttävissä puhelimissa, koska sen asennuspaketti ei toimi esimerkiksi iPhonessa.

– Haittaohjelma voi varastaa tietoja laitteelta ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä ja myös tekstiviestejä ulkomaille. Itse linkin avaaminen ei vielä asenna haittaohjelmaa, vaan se pyytää käyttäjän suostumusta asentuakseen. Mikäli käyttäjä on jo asentanut haittaohjelman, on syytä välittömiin toimenpiteisiin, Kyberturvallisuuskeskus kertoo.