NASAn luotaimen kuvat hämmästyttävät tarkkuudellaan – tältä näyttää Aurinkokunnan suurin kuu

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Juno-luotain on tutkinut Jupiteria ja sen kiertolaista vuodesta 2016 saakka. Taannoin Juno lensi Ganymedes-kuun ohi, lentäen vain hieman yli 1 000 kilometrin päästä taivaankappaleen pintaa.

Juno-luotain otti Aurinkokunnan suurimmasta kuusta kuvia, jotka ovat hämmästyttäneet niiden tarkkuudella. Kuvista voidaan erottaa hyvin silikaattikivestä ja vesijäästä koostuvan Ganymedeksen pinnan yksityiskohdat kraatereineen. Viimeksi maapallolta lähetetty luotain lensi Ganymeden lähietäisyydellä vuonna 2000 Galileo-luotaimen suoritettua kuun ohilennon.

Ganymedes on yksi kaasuplaneetta Jupiterin 79 tunnetusta kuusta. Sen löysi italialainen astronomi Galileo Galilei vuonna 1610. Juno-luotaimen ottamat kuvat on julkaistu paitsi sosiaalisessa mediassa, myös suurikokoisempina versioina NASAn verkkosivuilla.