Jyväskyläläispanimo lanseerasi hävikkioluen – hyödyntää ylijäämäleipää ja appelsiininkuoria

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hävikkiruokaa voidaan hyödyntää monella tavalla, jopa oluen valmistuksessa. Nyt jyväskyläläinen Panimoyhtiö X on lanseerannut uutuusoluen joka on paitsi kesäinen, myös ekologinen.

Panimoyhtiö X:n Beer Cycled on White IPA -erikoisolut, jonka valmistuksessa on hyödynnetty Jyväskylän Seppälän Prisman hävikkileipää ja Mehustamo-tuoremehupuristimesta kertyneitä appelsiininkuoria. Yhden 800 litran oluterän kerrotaan pienentävän Prisman leipähävikkiä yli 40 kilolla ja kutistavan appelsiininkuorista kertyvää biojätettä 15-20 kilolla.

– Beer Cycled white IPAn valmistuksessa osa maltaista on korvattu vaalealla leivällä. Appelsiininkuorista tulee kesäiseen olueen hedelmäisyyttä. Humalan eri lajikkeet syventävät sitrusmaisuutta ja spesiaalia makua antaa myös belgialainen hiiva, kuvailee Panimoyhtiö X:n olutmestari Lauri Marttinen tiedotteessa.

Panimoyhtiö X lanseerasi ensimmäisen versionsa hävikkioluesta jo viime syksynä. Tuoretta kesäoltta myydään kesäkuun alusta lähtien Keskimaan Prismoissa sekä Jyväskylän S-market Vaajalassa ja S-Market Tourulassa. Myöhemmin kesällä olutta ilmestyy myyntiin myös lukuisiin muihin Jyväskylän, Muuramen, Jämsän ja Äänekosken S-Marketteihin sekä ABC Palokkaan.