Yksi virhe aiheutti maailmanlaajuisen internet-kaaoksen – lukuisat verkkosivustot kaatuivat

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lukuisten merkittävien palvelujen maailmanlaajuisesti käytetyt verkkosivustot kaatuivat yllättäen tiistaina. Noin kello 13 Suomen aikaa tapahtuneessa katkoksessa muun muassa Reddit, verkkokauppa Amazon ja lukuisat uutissivustot kuten BBC, CNN ja New York Times kaatuvat tunniksi.

Ongelman taustalta on sittemmin paljastunut yhden ihmisen tekemä vahinko. Häiriö johtui yhden pilvipalveluyritys Fastlyn asiakkaan tekemätsä muutoksesta käyttäjäasetuksiin. Hän ei varsinaisesti tehnyt mitään väärää, vaan Gizmodo-sivuston mukaan kyse oli käytännössä vain internet-yhteyden asetusten uudelleensäädöstä.

Fastlyn toukuiseen ohjelmistopäivitykseen oli päätynyt huomaamaton ohjelmointivirhe. Asiakkaan asetusten muuttaminen käynnisti ohjelmointivirheen vuoksi ketjureaktion, joka lopulta johti maailmanlaajuisesti vaikuttaneeseen internet-kaaokseen verkkosivustojen kaatuillessa.

Fastlya edustavan Nick Rockwellin mukaan virhe koski noin 85 prosenttia yhtiön sisällönjakeluverkosta. Hän kertoo yhtiön työntekijöiden paikantaneen sen aiheuttajan noin 40 minuutissa verkkiosivujen kaatumisesta, ja pahoittelee tapauksesta koituneita ongelmia.