Uniapneaa sairastavista merkittävä osa saa apua arkisesta toimenpiteestä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Noin kymmenen prosenttia kuorsaajista sairastaa myös uniapneaa, eli kärsii nukkumisen aikana tapahtuvista hengityskatkoksista. Toistuvien unenaikaisten hengityskatkosten vuoksi uni jää katkonaiseksi, ja tällainen kuorsaaja on aamulla väsynyt.

Terveyskirjaston mukaan uniapneaa sairastavan väsymys voi päiväsaikaan olla poikkeuksellisen voimakasta ja johtaa nukahteluun. Noin 50–70 prosenttia uniapneasta kärsivistä on ylipainoisia. Muita uniapnean syitä ovat rakenteelliset tekijät, päihteet tai lääkkeet.

Kela järjestää kuntoutuskursseja uniapneaa sairastaville. Kurssilta asiakas saa tukea elämäntilanteensa hallintaan sekä keinoja uniapneasta aiheutuvien haasteiden ymmärtämiseen ja käytännön ongelmien ratkaisemiseen. Kuntoutuskursseja järjestään kuntoutuslaitoksissa eri puolilla Suomea. Kurssiin sisältyy kaksi kuntoutusjaksoa, jotka kestävät viisi vuorokautta. Kurssi toteutetaan kahdeksan kuukauden aikana.