Renny Harlin avoimena brittilehdessä: ”Urallani myös epäonnistuneita elokuvia”

Elokuvat Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Renny Harlin on vuosikymmeniä ulkomailla tehdyn uran jälkeen palannut ohjaamaan elokuvia myös Suomessa. Hänen vuosikymmeniä jatkuneeseen uraan mahtuu niin maailmanlaajuisia menestyksiä, kulttisuosikkeja kuin epäonnistumisiakin. Nyt Harlin on puhunut avoimesti elokuvista, jotka eivät vastanneet joko hänen omiin, studion tai yleisön odotuksiin.

Kurkunleikkaajien saari sai aikoinaan kehnon vastaanoton lippuluukulla, mutta Harlin seisoo edelleen ylpeänä saavutuksestaan. Ohjaajan mukaan elokuvan julkaisussa oli epäonnea matkassa, sillä vain 10 vuotta myöhemmin niin ikään merirosvoista kertova Pirates of the Caribbean nousi jättimenestykseksi. Harlin kertoo halunneensa tehdä koko perheen seikkailuelokuvan ja olevansa erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

– Urallani on ollut epäonnistuneitakin elokuvia, mutta Kurkunleikkaajien saaresta olen ylpeä, Renny Harlin kuvailee The Guardian -lehdelle.

Manaaja: Alku -elokuvaa Harlin sen sijaan kuvailee yhdeksi uransa epäonnistumisista. Ohjaajan mukaan hän päätti heikkona hetkenä auttaa ystäväänsä, mutta tiesi jo käsikirjoituksesta ettei lopputulos olisi onnistunut. Sen sijaan The Long Kiss Goodnight -elokuvan alisuoriutuminen lippuluukulla harmittaa edelleen Harlinia.

– Se oli mielestäni edellä aikaansa, sillä elokuvassa oli naispuolinen toimintasankari. Kyseessä on yksinkertaisesti erittäin viihdyttävä elokuva, Harlin toteaa.

Renny Harlinin mukaan elokuvien tekeminen on muuttunut merkittävästi vuosikymmenten aikana, sillä isot studiot keskittyvät jättibudjetin supersankarielokuviin. Toisessa ääripäässä ovat erittäin pienen budjetin kauhuelokuvat, eikä välissä ole juuri mitään satunnaisia romanttisia komedioita lukuunottamatta. Isot studiot minimoivat riskien ottamisen sarjakuviin, kirjoihin ja tv-sarjoihin perustuvilla elokuvilla, sillä niiden tapauksessa elokuvien markkinointi on jo hoidettu ennen kuvausten alkamista.