Läpimurto! Muoviroskasta onnistuttiin tekemään vanilliinia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jatkuvasti lisääntyvää muoviroskaa vastaan pyritään kamppailemaan jokseenkin yllättävin ratkaisuin. Tutkijat ovat onnistuneet muuttamaan muovipulloja vaniljamausteenkin valmistuksessa käytetyksi vanilliiniksi.

Tutkijat ovat jo ennestään kehitelleet mutatoituneita entsyymejä, jotka kykenevät hajottamaan muovipulloissa käytettävän polyeteenitereftalaatin sen perusyksiköiksi, tereftaalihapoksi. Nyt kyseinen tereftaalihappo on puolestaan onnistuttu muuttamaan muokatun kolibakteerin avulla vanilliiniksi. Eurekalert-tiedejulkaisun mukaan vanilliinin pitäisi soveltua ihmisravinnoksi, mutta jatkotutkimukset ovat vielä tarpeen.

Vanilliinia käytetään runsaasti ruoka- ja kosmetiikkateollisuudessa sekä esimerkiksi lääkkeiden, siivoustuotteiden ja torjunta-aineiden valmistuksessa. Sen kysyntä on runsasta maailmanlaajuisesti. Tuoreen tutkimuksen toivotaankin avaavan uusia ovia muovijätteen kierrätyksessä.

– Tämä on ensimmäinen esimerkki biologisen järjestelmän käytöstä muoviroskan kierrättämisessä arvokkaaksi teollisuuskemikaaliksi. Sillä voi olla erittäin jännittäviä seurauksia kiertotaloudelle, tutkimusta johtanut Edinburghin yliopiston tutkija Joanna Sadler kertoi.