Tutkijat: Seksi voi helpottaa heinänuhan oireita

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Siitepölyallergia varjostaa joka kevät ja kesä noin 20 prosenttia suomalaisista. Heinänuhan oireita voi hillitä apteekeista saatavilla lääkkeillä, mutta vaivaan saattaa olla myös toisenlainen, hieman yllättävämpi apukeino.

Iranin Tabrizin lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden mukaan seksi saattaa helpottaa siitepölyallergian oireita. Tutkimuksessa nenän ja silmien verisuonten huomattiin supistuvan seksin aikana. Tämä puolestaan ehkäisee silmien kostumista ja johtaa tukkoisten sierainten aukenemiseen.

Tutkimusta tehnyt tiimi huomautti, ettei seksin mahdolliseen heinänuhaa helpottavaan ominaisuuteen ole toistaiseksi perehdytty varsinaisten kliinisten tutkimusten muodossa. Tutkimus kuitenkin julkaistiin Medical Hypothesis -lehdessä, joka julkaisee testaamattomia mutta vertaisarvioituja hypoteeseja. Evening Standard -lehden mukaan Trabrizin yliopiston tutkija Mohammed Amin Fakhree tosin huomauttaa, ettei seksi ole välttämättä ole kaikille ja kaikissa tilanteissa käytännöllisin keino hoitaa heinänuhan oireita.