Käristyskupoli piinaa Yhdysvaltoja – superhelteessä jopa 48 astetta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helteet koettelevat ihmisiä muuallakin kuin Suomessa. Yhdysvaltojen länsirannikolla on koettu jopa piinaavan korkeita lämpötiloja helleaallon merkeissä. Lämpöennätykset ovat menneet rikki monissa kaupungeissa.

Lämpötilojen kerrotaan olevan paikoitellen jopa 10 astetta tämän vuodenajan keskivertoa korkeampia. Ennätys meni rikki muun muassa Etelä-Kalifornian Palm Springsissä, jossa lämpötila kohosi 48,3 asteeseen. Live Science -sivuston mukaan Arizonan Phoenixissa lämpötila kohosi 46,1 asteeseen.

Yhdysvaltojen kuumimpana ja matalimpana paikkana tunnetussa Kalifornian Kuolemanlaaksossa mitattiin tiistaina 15. kesäkuuta jopa 50 asteen lämpötila. Kyseisen alueen ennätys ei kuitenkaan mennyt rikki, sillä lämpötila kohosi Kuolemanlaaksossa 10. heinäkuuta 1913 hurjiin 57 asteeseen.

Yhdysvaltojen helteiden taustalla on käristyskupolina tunnettu ilmiö. Siinä lämmin ilmamassa pysyy pitkän aikaa paikoillaan korkeapaineen seisahtumisen myötä.