Kirjolohipiirakka sopii arkeen tai juhlaan – tällä reseptillä saat lapsetkin syömään kalaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kalan puolesta puhuva yhdistys Pro Kala ry tietää, että ihmiset saattavat vierastaa kalaruokien valmistamista. Kalan perkaaminen voidaan kokea vaikeaksi. Kalatiskeiltä voi kuitenkin ostaa myös valmiiksi perattuja tuotteita, joista syntyy nopeasti herkullista ruokaa.

Kala-aterian voi nauttia esimerkiksi suolaisen piirakan muodossa. Piirakkapohjan voi tehdä itse tai käyttää valmispohjaa. Kirjolohisuikaleet sopivat hyvin täytteeksi: niiden kaveriksi voi laittaa kasviksia oman maun mukaan. Edellisenä iltana tehtyä piirasta on kätevä lämmittää vaikka lounaaksi tai välipalaksi kiireisenäkin päivänä.

Kirjolohipiirakka500 g ruis- tai ruisperunataikinaa (pakaste)300 g marinoituja kirjolohisuikaleita500 g pakastekasviksia tai vastaava määrä tuoreita kasviksia1–2 tl pippuriseosta tai sitruunapippuria1 tl suolaa2 munaa2 dl ruokakermaa1–2 dl tillisilppua2 dl juustoraastetta

Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan ja kauli tai painele se kämmenellä leivinpaperin päällä vuoan pohjan ja reunojen kokoiseksi. Nosta piirakkapohja leivinpaperin kanssa metalliseen matalaan piirakkavuokaan (halkaisija 30 cm) tai korkeareunaiseen vuokaan (halkaisija 24 cm).

Jos käytät tuoreita kasviksia, paloittele, esikeitä 4–5 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Valuta hyvin. Anna pakastekasvisten sulaa kohmeisiksi. Levitä kasvikset ja kalasuikaleet marinointiliemineen piirakkapohjalle.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon ruokakerma, tilli, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

Paista 225 asteessa 30–35 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla (keraamisessa vuoassa paistoaika on pidempi). Anna piirakan levähtää hetki. Nosta se varovasti leivinpaperia apuna käyttäen tarjoiluvadille. Poista paperi. (Jos leikkaat piirakkaa pinnoitetussa vuoassa, pohja naarmuuntuu).