Snapchat poistaa suositun ominaisuutensa – johtanut lukuisiin onnettomuuksiin

Autot Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Snapchat-sovelluksessa videoihin voi lisätä erilaisia suodattimia ja efektejä, joista yksi mittaa käyttäjän nopeutta. Sinänsä viattomassa ominaisuudessa on ollut runsaasti huomiota saanut varjopuoli. Sen käytön on epäilty johtaneen useisiin liikenneonnettomuuksiin.

Nyt Snap-yhtiön on paljastettu poistavan Snapchatista nopeutta mittaavan suodattimen eli niin kutsutun nopeusfiltterin. Yhtiö on aikaisemmin puolustanut julkisuudessa ominaisuutta kritiikiltä, jonka mukaan se kannustaa Snapchatin käyttäjiä ajamaan vaarallisesti. NPR-sivuston mukaan nopeusfiltterin vastustajat ovat olleet kiitollisia uutisesta mutta samalla ihmetelleet, miksi Snap poisti suodattimen vasta nyt.

Maailmalta on vuosien saatossa kantautunut lukuisia tapauksia, joissa erityisesti nuoret autoilijat ovat onnettomuuksia ajaessaan käyttäneet Snapchatin nopeussuodatinta. Esimerkiksi vuonna 2017 Yhdysvaltojen Wisconsinissa auto-onnettomuudessa kolme nuorta miestä saavutti suodattimessa lähes 200 kilometrin tuntivauhdin, kunnes he ajoivat päin puuta ja kuolivat. Snap-yhtiötä vastaan on nostettu lukuisia kanteita onnettomuuksissa kuolleiden tai loukkaantuneiden ihmisten omaisten toimesta.

Snapchat on ennen tuoretta päätöstä muun muassa laskenut suodattimen maksiminopeutta ja lisännyt siihen varoitustekstin, joka kehottaa olemaan käyttämättä Snapchatia ajamisen aikana. Yhtiön edustajan mukaan ominaisuus poistetaan sen vähäisen käytön vuoksi.