Ilouutisia! Saimaannorpan pesimätalvi onnistui hyvin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Viime talven runsas lumipeite auttoi uhanalaisen saimaannorpan pesintää merkittävästi. Lisäksi ihmiset antoivat saimaannorpille pesärauhan. Kuutit syntyivät helmi-maaliskuun vaihteessa pesäkinoksiin ja emot imettivät niitä noin toukokuun puoleen väliin asti. Viime talvi oli siis saimaannorpille hyvä.

– Suurin osa Saimaalla liikkujista kunnioittaa norpan pesärauhaa. Kuitenkin aina silloin tällöin joku pesäpaikoista tietämätön kelkkailija aiheuttaa häiriötä norpille. Siksi pesärauhasta muistuttaminen on tarpeen, saimaannorppien pesälaskentoihin Puumalan ja Katosselän alueella osallistuva Risto Eronen sanoo.

Metsähallituksen mukaan satunnainen jäällä hiihtelijä, kävelijä ja moottorikelkkailija saattaa vahingossa osua pesälle tai sen läheisyyteen. Tällöin kannattaa poistua paikalta eikä palata, jotta pesintä ei häiriinny. Saimaalla jäillä liikkuessa on aina hyvä suosia selkäjäitä ja välttää rantaviivan tuntumassa kulkemista.

Emo sukeltaa pesästä veteen vaaran uhatessa, jolloin kuutin imetys keskeytyy. Jos häiriöt ovat toistuvia, imetysrytmiin tulee muutoksia. Tällöin kuutti ei saa tarpeeksi maitoa ja jää pienikokoiseksi ja voi pahimmassa tapauksessa jopa kuolla.

Saimaannorppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosikymmeninä. Karkean arvion mukaan norppia on tällä hetkellä noin 420–430 yksilöä. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee ihmisen apua vielä pitkään. Norppia uhkaavat muun muassa ihmisen aiheuttama häiriö, ilmastonmuutos ja kuoleminen kalaverkkoihin.