Hämmästyttävä läpimurto – tutkijat kommunikoivat selkounia näkevien kanssa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt unien tutkimiseen liittyvän läpimurron. He ovat ensi kertaa onnistuneet kommunikoivaan nukkuvan ihmisen kanssa reaaliajassa hänen nähdessään selkounia.

Selkounilla tarkoitetaan unia, joiden aikana ihminen tiedostaa uneksivansa ja kykenee tällä tavoin jopa vaikuttamaan tietoisesti niiden sisältöön. Tuoreessa tutkimuksessa yhdysvaltalaiset, ranskalaiset, saksalalaiset ja hollantilaiset tutkijat suorittivat kokeita 36 selkounia kokeneelle ihmiselle. He onnistuivat keskustelemaan koehenkilöiden kanssa heidän uniensa aikana aistien stimuloinnin avulla.

REM-uneen vaipuneet koehenkilöt kykenivät vastaamaan silmiään liikuttelemalla tutkijoiden kysymyksiin, kuten yksinkertaisiin matematiikkatehtäviin. Herättyään uneksijat kuvailivat kuulleensa tutkijoiden äänen ikään kuin kuin elokuvan kertojaäänenä tai radiotoimittajan puheena. Osa koehenkilöistä tosin muisti kysymykset tai vastauksensa hieman eri tavalla kuin unien aikana.

Nortwestern-yliopiston tohtoriopiskelija Karen Konkoly kertoo Vice-lehdelle selkouniin liittyvien tutkimusten olleen toistaiseksi melko vähäisiä. Tuore tutkimus saattaakin avata uudenlaisia ovia uniin ja uneksimiseen perehtymiseen. Tutkijoiden tavoitteena on seuraavaksi selvittää, voitaisiinko selkouneksijoiden ja heidän välilleen luoda selkeä kaksisuuntainen viestiyhteys.