Tutkijoille jymy-yllätys: Käärmeet kiipeävät tekemällä itsestään lasson

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Käärmeet eivät ehkä jalattoman olemuksensa vuoksi vaikuta järin ketteriltä. Niiden keho kykenee kuitenkin hämmästyttäviinkin asioihin. Käärmekammoisten harmiksi osa käärmelajeista kykenee jopa kiipeämään sileitä pintoja pitkin.

Coloradon ja Cincinnatin yliopistojen tutkijat yrittivät taannoin selvittää, kuinka Guamissa elävien mikronesiankottaraisten pesiä voitaisiin suojella paremmin. Lintuja uhkaavat saarelle ihmisten mukana päätyneet ruskopuukäärmeet. Tutkimuksessa kokeiltiin, olisivatko kottaraisten pesät turvassa sijoittamalla ne metallisten pylväiden päälle.

Tutkijoiden hämmästykseksi ruskopuukäärmeiden huomattiin kykenevän kiipeämään pylväiden sileää pintaa pitkin tekemällä itsestään lasson muotoisen ja hivuttautumalla hitaasti ylöspäin. Samalla tutkijoille selvisi, kuinka haitalliseksi vieraslajiksi Guamissa luokiteltavat ruskopuukäärmeet ovat kyenneet aiheuttamaan saarella sähkökatkoksia. CNN-uutissivuston mukaan käärmeet nimittäin kiipeilevät toisinaan myös sähköpaalujen huipuille.