Suomeen vyöryvä helle tuo tukalat yöt takaisin – sadekuuro saattaa viilentää hetkeksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kesäkuu oli lomailijoille suopea ainakin säiden puolesta, sillä Suomessa mitattiin 25 hellepäivää kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa yli 25 celsiusasteen lämpötilaa. Viimeksi yhtä lämmintä yhtäjaksoisesti on ollut vuoden 1961 kesäkuussa.

Meteorologien mukaan helleputki jatkuu viikonloppuna. Forecan mukaan torstain sadepäivän jälkeen lämmin ilmamassa vyöryy Suomeen ja lämmittää viikonlopun sään paikoin yli 30 asteen. Tämä voi tarkoittaa lisää trooppisia öitä, jolloin vuorokauden lämpötila ei laske alle 20 asteen. Päivät ovat kuumia Lapissa asti.

– Lähelle 30 asteen lukemia mennään todennäköisimmin paikoin etelän sisämaassa sekä Länsi-Suomen länsiosassa. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja eteläisessä Lapissa on 23–27 astetta, Keski-Lapissa noin 18–23 ja Pohjois-Lapissa enimmäkseen 17–20 astetta, Forecan meteorologi Anna Latvala lupailee.

Varmin tapa pitää asunto viileänä on tuulettaa öisin ja pitää ikkunat sekä verhot kiinni päivisin. Tuulettimet, jäähdyttimet ja ilmalämpöpumput auttavat osaltaan viileämpien öiden saavuttamisessa. Yksi vaihtoehto on nukkua ulkona hyttysverkkojen suojissa. Raskaat työt on järkevä ajoittaa viileämpään vuorokauden aikaan.