Ihmiset palaneet loppuun – pandemiauupumus näkyy terapeutin vastaanotolla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jatkuva rutiinien uudelleenjärjestäminen, masentavien uutisten lukeminen ja epätietoisuudessa eläminen on vaatinut veronsa. Harrastukset, sosiaaliset kontaktit ja jopa työ voi olla tauolla. Useat poikkeusoloissa eläneet ovat palaneet loppuun.

Mielenterveysasiantuntijoiden mukaan on normaalia, että nykytilanne ahdistaa ja kuluttaa. Pandemia saa stressin asteen ylikierroksille helposti ja aivo väsyvät. Tämä voi johtaa muihin ongelmiin, kuten uniongelmiin ja mielialamuutoksiin. Syntyy entistä suurempi väsymystila ja elimistö on jatkuvassa taistele tai pakene -tilassa, Huffington Post uutisoi.

Totuus on se, että tämäkään aikakausi ei jatku ainiaan. Apua voi hakea mielenterveyden ammattilaiselta, joka opettaa tekniikoita saavuttamaan helpotusta ahdistukseen ja väsymykseen. Pääasia on, että tiedostaa omat rajat ja sietokyvyn sekä kunnioittaa omaa hyvinvointia. Älä vähättele tuntemuksiasi. Valitettavasti terapiassa on nyt ruuhkaa, joten siihen tarvitaan malttia.