Syötä kalaa jo pienelle lapselle – opettaa arvostamaan pienestä pitäen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ruokavirasto suosittelee koko perheen syövän kalaa ainakin kahdesti viikossa kalalajeja vaihdellen. Kalasta saa esimerkiksi D-vitamiinia, joka on tärkeä tekijä luuston ja hampaiden kehitykselle. Lisäksi kalassa on elintärkeitä omega-3-rasvahappoja sekä muita hivenaineita kuten seleeniä ja kalsiumia.

Pikkulapsen on hyvä saada omega3-rasvahapot valmiina ravinnosta, sillä rasvahappojen muokkaus ei vielä toimi täydellisesti. Kalaruokien avostusta lisäävä yhdistys Pro Kala ry muistuttaa, että ruokailutottumukset, -tavat ja -mieltymykset ottavat muotonsa jo lapsuudessa. Jos jokin ruoka on jo taaperoiästä tuttu, se ei todennäköisesti aiheuta nenän nyrpistelyä vanhemmitenkaan.

– Jo ennen kuin lapsi itse voi syödä kalaa, hän voi nauttia kalan tuomista hyödyistä äidinmaidon kautta, mikäli imettävä äiti syö kalaa suositusten mukaan. Kun lapsi alkaa totutella kiinteään ruokaan, voi ruodotonta, kypsennettyä kalaa tarjota lapselle jo 5-6 kuukauden ikäisenä. Pehmeä, kypsä kala on helppoa ja herkullista syötävää ja sopii hyvin myös sormiruokailtavaksi.