Kalastus parantaa hyvinvointia ja vähentää stressiä – halvempaa kuin työterveydenhuolto

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli neljännes suomalaisista on saanut kalastuksesta tai kalareissusta apua, kun asiat ova alkaneet ahdistaa. Noin kolmasosa kyselyyn vastaajista totesi, ettei ole tätä koskaan kokeillut, mutta voisi kokeilla.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaa yritykset tarjoamaan työntekijöilleen kesällä vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Kalastus on hyödyllinen luontoharrastus, joka lisää harrastajansa ulkoilua ja liikkumista. Se vaikuttaa tutkitusti positiivisesti paitsi fyysiseen, myös sosiaaliseen ja ennen kaikkea psyykkiseen hyvinvointiin. Kalastusmatkoilla näiden on todettu lisääntyvän jopa yli 70–80 prosentilla

– Luonto ja kalastus elvyttävät ja rentouttavat mielen sekä antavat vastapainoa monelle tutuksi tulleelle nopearytmiselle elämäntyylille. Kalalle lähtö auttaa katkaisemaan myös jatkuvaa tietotulvaa älylaitteiden ja näyttöpäätteiden äärellä. Monet hakevatkin kalastuksesta juuri tyyneyttä ja rauhaa luonnon helmassa luonnon ääniä kuunnellen, Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) tiedottaja Jaana Vetikko toteaa.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaakin tänä kesänä yritykset tarjoamaan työntekijöilleen vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Työntekijät voivat myös itse haastaa työnantajansa mukaan kampanjaan SVK:n verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.

– Kalastus auttaa irrottautumaan myös työstressistä ja edistää työssä jaksamista. Nyt kannattaa tarjota työntekijöille iloa, elämyksiä, kavereita ja terveyttä tuova hieno mahdollisuus.