Suomeen tilataan ulkomailta laittomia hyttyskarkotteita – voivat olla vaarallisia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hyttysistä voi aiheutua harmia kesää viettäessä, mutta aivan millä tahansa ympärillä pörrääviä hyönteisiä ei tulisi torjua. Tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat kertoneet tullin haaviin päätyvän kesäisin runsain määrin ulkomailta tilattuja, laittomia hyttyskarkotteita. Tämä vuosi ei ole ollut poikkeus.

Tulli on ottanut pelkästään alkukesän aikana haltuunsa noin 4 000 postilähetysten ja lentorahdin mukana maahan saapunutta mutta Suomessa kiellettyä torjunta-ainetyynyä. Biosidivalmisteiksi luokiteltavien hyttyskarkotteiden ja -myrkkyjen tulee olla Suomessa Tukesin hyväksymiä. Hyväksytyn valmisteen voi tunnistaa Tukesin lupanumerosta.

Hyttyskarkotteita tilatessa tulisi varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy paitsi lupanumero, myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. Kyseisiä tietoja toisn löytyy harvemmin ulkomailta tilatuista karkotteista ja myrkyistä.

Tulli pidättää ja hävittää luvattomat tuotteet, myös yksityiskäyttöön tilatut. Tukes on aikaisemmin muistuttanut joidenkin hyttyskarkottimien saattavan uhata muutakin luontoa kuin vain hyttysiä. Ne saattavat esimerkiksi tappaa elintärkeitä pölyttäjähyönteisiä.