YLE: Päivystykseen yhtä paljon potilaita vesimyrkytyksen ja kuivumisen vuoksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yle Åbolandin mukaan ihmisten on vaikea erottaa kuivumisen ja vesimyrkytyksen oireita toisistaan. Molemmat ovat yhtä todennäköisiä hellejaksona, jos esimerkiksi juo liikaa, mutta syö liian vähän suolaa.

– Vettä on helppo juoda liikaa ja kärsiä vesimyrkytyksistä. Tänä kesänä meillä on yhtä monta potilasta, jotka saavat hoitoa vesimyrkytykseen kuin kuivumiseen, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Juha Peltonen.

Peltosen mukaan päivystykseen hakeutuu joka päivä helteestä ja kuumuudesta johtuvien oireiden vuoksi noin 5-10 potilasta. Kyse on yleensä vanhemmista ihmisistä. Elimistön kuivuessa ensimmäisiä oireita ovat väsymys, päänsärky ja pahoinvointi. Vesimyrkytyksen oireet ovat täsmälleen samat ja vakavissa tapauksissa ne voivat johtaa huimaukseen tai kouristuksiin kehossa. Sekä kuivumisen että vesimyrkytysten estämiseksi Peltonen korostaa suolaisen ruoan syömisen tärkeyttä.

Nestetasapainon seuraamiseksi ja varmistaaksesi Peltonen neuvoo seuraamaan virtsan väriä. Jos virtsa on liian tummaa tai jos sinun ei tarvitse virtsata ollenkaan, tulisi juoda enemmän vettä. Liian vaalea virtsa osoittaa, että pitäisi syödä enemmän suolaa ja juoda hieman vähemmän.