Aidossa fetajuustossa on lampaanmaitoa – salaattijuusto on eri asia

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Fetajuustoa on valmistettu ja syöty Kreikassa vuosisatojen ajan. Suomalaiset ovat oppineet fetajuuston käytön niin salaateissa, sellaisenaan kuin osana lämmintä ateriaa. Feta maistuu Välimereltä.

Aito fetajuusto valmistetaan Kreikassa, ja se tehdään joko puhtaasta lampaanmaidosta tai lampaan- ja vuohenmaidon sekoituksesta. Kreikkalainen fetajuusto on alkuperäsuojattu. Tämä tarkoittaa sitä, että vuodesta 2007 lähtien muita kuin aitoja, kreikkalaisia fetajuustoja ei ole saanut nimetä fetaksi. Fetaa muistuttavan salaattijuuston valmistuksessa käytetään tavallisesti lampaanmaidon sijaan lehmänmaitoa.

– Saat fetasta kaiken ihanan maun irti, kun tarjoat sen hieman lämmenneenä. Jääkaappikylmänä osa makuvivahteista jää piiloon. Kun haluat nauttia fetan aitoon kreikkalaiseen tapaan, lisää sen päälle kylmäpuristettua oliiviöljyä. Tämä korostaa makua entisestään, ravintolamedia Toptaste vinkkaa.

Feta pysyy tuoreena pidempään, kun säilytät sen reilussa määrässä suolavettä, jota pakkaus sisältää. Jos vahingossa kaadat suolaveden pois ja juustoa jääkin yli, voit laittaa kannelliseen rasiaan pari desiä vettä sekä teelusikallisen suolaa ja säilöä fetan siinä.