Harvinainen kesämyrsky voi iskeä Suomeen perjantaina – esiintyy kerran vuosikymmenessä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helteiset säät ovat väistymässä lähipäivien aikana sateiden tieltä koko Suomessa. Viikonloppuna Suomeen saattaa jopa iskeä harvinaiseksi kuvailtu kesämyrsky. Sen seuraukset saattaisivat olla pahimmillaan vaaralliset.

Ruotsin yltä on perjantaiaamuna 30. heinäkuuta irtaantumassa Forecan mukaan matalapaineen osakeskus Ahvenanmaalle ja pohjoiselle Itämerelle. Odotettavissa saattaa olla runsasta sadetta ja voimakkaita tuulenpuuskia. Myrskypotentiaalila on erityisesti pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella perjantai-iltapäivästä aina lauantaiyöhön saakka.

Tuulenpuuskien voimakkuus voi tämänhetkisten ennusteiden mukaan hirmumyrskyn rajaa lähentelevä 30 m/s. Tuulituhojen vaara voi olla todellinen erityisesti Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, mutta myös sisämaassa ne voivat yltää myrskylukemiin.

Vastaavanlaiset heinäkuiset myrskyt ovat Suomessa erittäin harvinaisia, ja tilastojen mukaan niitä esiintyy vain kerran kymmenessä vuodessa. Forecan blogissa korostetaan, että ennusteisiin liittyy vielä epävarmuutta. Etenkin viikonloppuna veneilyä suunnitelleita kehotetaan kuitenkin seuraamaan tuuliennusteita tarkkaan.