Tutkimus: Maaseudun lapsilla muita pienempi riski sairastua ykköstyypin diabetekseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaistutkimuksessa on seurattu 10.000 lasta heidän syntymästään teini-ikään asti. Tutkimustulosten mukaan maaseudulla asuvat lapset sairastuvat ykköstyypin diabetekseen muita vähemmän. Syynä ovat ympäristön bakteerit.

Lapsen immuunijärjestelmä tehostuu maaseutumaisessa ympäristössä. Tämä tarkoittaa bakteerikannan kasvamista ja samalla sitä, että diabetesriski vähenee. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että maaseudulla kasvaminen vähentää lasten allergioita.

Tutkimustulos on julkaistu American Diabetes Association -julkaisussa. Etenkin lapsen ensimmäisen elinvuoden ympäristöllä on vaikutusta hänen terveyteensä. Tutkimuksessa mukana olleet lapset ovat syntyneet Oulun, Tampereen ja Turun yliopistollisissa sairaaloissa.