Syksyn karkkiuutuudet – salmiakki ja savuviski yhdistettiin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat muiden Pohjoismaiden tapaan suuria salmiakin ystäviä. Makeaa ja suolaista yhdistelevä karamelli on saanut nimensä Ammonin temppelin läheltä löydetystä ammoniumkloridista.

Sal ammoniacus tarkoittaa Ammonin suolaa, josta on monien mutkien kautta vääntynyt suomalainen versio: salmiakki. Fazerin syysuutuuksien parissa on jännittävä uutuus, jossa perinteiseen salmiakkiin on liitetty savuviskin makua. Fazer Salmiakki Smoky Whiskey Flavoured on myös vegaaninen.

Salmiakki on ammoniumkloridilla maustettua lakritsia. Pohjoismaiden lisäksi salmiakkia syödään lähinnä Saksassa ja Hollannissa. Suomalaisten kannattaakin viedä salmiakkia aina ulkomaille tuliaisiksi, koska se on monen mielestä eksoottista herkkua.