Heinäkuu oli harvinaisen lämmin – Suomen aurinkoisin paikka löytyi majakkasaarelta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Heinäkuu oli harvinaisen lämmin ja koko maassa selvästi tavanomaista aurinkoisempi. Hellepäiviä oli selvästi yli heinäkuun keskiarvon. Suuressa osassa maata myös satoi tavallista vähemmän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja kaakkoisosan 21 asteesta Pohjois-Lapin noin 14 asteeseen. Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 24 päivänä, mikä on kahdeksan päivää yli heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Porvoon Harabackassa, yhteensä 23 kappaletta.

Kuukauden ylin lämpötila, 34,0 astetta, mitattiin Heinolan Asemantauksessa kuun 15. päivänä. Eniten auringonpaistetta kertyi Paraisten Utössä, 394 tuntia, mikä on noin 70 tuntia enemmän kuin keskimäärin heinäkuussa. Viimeksi yhtä aurinkoinen heinäkuu on ollut maan etelä- ja keskiosassa vuonna 2006.