Instagram-huijausviesti leviää Suomessa tekijänoikeuksien varjolla

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Instagramin käyttäjiä on varoiteltu uudesta huijauksesta, johon haksahtamisella voi olla ikävät seuraukset. Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan viestin avulla vastaanottajaa yritetään huijata luovuttamaan tilinsä käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Instagramin nimissä lähetetyssä viestissä vastaanottajan vihjataan syyllistyneen tekijänoikeusrikkomukseen. Vastaanottajaa pyydetään viestin yhteydessä vahvistamaan Instagram-tilinsä syöttämällä käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Mikäli ne erehtyy antamaan huijarelle, on seurauksena suurella todennäköisyydellä käyttäjätilin päätyminen huijareiden kappaamaksi.

Verkkorikolliset saattavat esimerkiksi julkaista omia julkaisujaan kaapatulla tilillä ja päästä käsiksi yksityisiin viesteihin. Kaapatun tilin takaisin saaminen voi olla työn ja tuskan takana, minkä vuoksi Instagram-tili olisi hyvä suojata kytkemällä päälle kaksivaiheinen tunnistautuminen. Tämä onnistuu oman Instagram-tilin Asetuksista Turvallisuus-valikon kohdasta Kaksivaiheinen todennus.

Instagramin turvallisuusvalikosta on myös mahdollista tarkistaa kaikki Instagramin turvallisuus- ja sisäänkirjautumisaiheiset sähköpostit viimeisten 14 vuorokauden ajalta. Jos sähköpostitse saatua viestiä ei näy siellä, on kyseessä suurella todennäköisyydellä huijaus.