Rääkkylä on rauhan tyyssija – puolet väestä vapaa-ajan asukkaita

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Rääkkylä kuuluu Manner-Suomen vesistöisimpiin kuntiin. Rääkkylässä on lähes yhtä paljon vapaa-ajan asuntoja kuin vakituisia. Se tarkoittaa sitä, että paikkakunnalla on palveluita ja elämää enemmän kuin asukasluvun perusteella voisi päätellä.

Kunnassa on 1.152 vapaa-ajan asuntoa ja vakituisia asuntoja vain 275 kappaletta enemmän. Palveluihin on panostettu juurikin mökkiläisten ja matkailijoiden tarpeisiin – oman kunnan väkeä unohtamatta. Rääkkylässä toteutettiin viime kesänä koronatilanteeseen räätälöity kysely vapaa-ajan asukkaille.

Kyselyyn vastanneista ympäri vuoden vapaa-ajanasunnolla vietti aikaansa yli puolet. Vietetty aika vaihteli viikosta yli 30 viikkoon. Digitalisaatiosta puhutaan paljon, ja Rääkkylä on mukana tässä kehityksessä kiinteän valokuituverkon ansiosta. Perusasiat pitävät edelleen pintansa: mökkiläisten mielestä parasta Rääkkylässä ovat rauhallisuus, luonto, vesistöt, karjalanpiirakat, ruisleipä sekä avuliaat ja ystävälliset ihmiset.