Jopa 25 000 ruotsalaisella diagnosoitu pitkittynyt korona

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Osa koronaviruksen saaneista on kärsinyt covid-19 -taudin tavanomaista pitkäkestoisemmista jälkioireista. Ruotsissa jopa kymmenien tuhansien ihmisten kerrotaan kärsineen pitkittyneeksi koronoksi kutsutun sairauden oireista.

Ruotsin yleisradio SVT kertoo 25 000 ruotsalaisen saaneen diagnoosin pitkittyneestä koronasta lokakuusta 2020 lähtien. Sen yleisimpiin oireisiin lukeutuvat väsymys, hengitysvaikeudet, lihassäryt, päänsärky, haju- ja makuaistin ongelmat, yskä sekä niin kutsuttu aivosumu. Oireet voivat jatkua kuukausien ajan sairastumisen jälkeen.

Pitkittyneen koronan diagnoosin saaneiden määrä on kasvanut Ruotsissa rajusti, sillä vielä huhtikuussa heitä oli maan kansanterveysviraston mukaan 11 000. Pitkää koronaa sairastavien suuren määrän vuoksi Ruotsiin on jo avattu lukuisia siihen keskittyviä erikoisklinikoita.

Asia jakaa Ruotsissa asiantuntijoiden mielipiteitä, sillä esimerkiksi Danderydin sairaalan tutkija Charlotte Thålin mukaan diagnoosi voidaan tehdä liian kevyin perustein ja resursseja viedään muista terveysongelmista kärsiviltä. Koronavirustartuntoja on Ruotsissa todettu tähän mennessä yhteensä 1,1 miljoonaa kappaletta. Koronan kuolonuhreja on maassa kertynyt yli 14 000 kappaletta.