Pankkikorttien höylääminen jää historiaan – magneettiraita poistuu

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Parissa vuosikymmenessä maksamisessa on tapahtunut valtava muutos, kun digitalisaatio on siirtänyt valtaosan maksuista käteiskaupasta sähköiseksi. Viime vuosina mukaan ovat tulleet myös mobiilin maksamisen uudet muodot, joissa riittää pelkkä puhelin tai kello. Maksukortit sen sijaan eivät ole lähimaksun jälkeen juuri kehittyneet.

Nyt Mastercard on kuitenkin ilmoittanut ottavansa seuraavan askeleen. Se nimittäin tulee luopumaan maksukorttien magneettiraidoista vuoteen 2033 mennessä kokonaan. Jo nykyisin esimerkiksi Suomessa aniharva maksutapahtuma hoidetaan vetämällä korttia lukijan läpi. Siru- ja lähimaksut ovat ohittaneet magneettiraidan jo vuosikausia sitten, ja nyt raidat ovat jääneet jo tarpeettomiksi ainakin valtaosassa länsimaita.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on paikoin edelleen käytössä magneettiraidat, joten muutos tulee näkymään ennen kaikkea siellä. 12 vuoden siirtymäaika on kuitenkin riittävä siirtymään nykyaikaisiin maksujärjestelmiin. Mastercardin mukaan tulevaisuuden kortit tulevat käyttämään sirun lisäksi ostajan tunnistamiseen myös biometrisen tunnisteita, kuten esimerkiksi sormenjälkiä. Yhtiö haluaa olla edelläkävijä maksujen turvallisuudessa. Magneettiraidat keksittiin kortteihin jo 1960-luvulla.