Itämeripäivä lähestyy – juhlapäivään osallistuu 16 kaupunkia Suomesta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Vuosittain elokuun viimeisenä torstaina vietettävän Itämeripäivän tarkoituksena on juhlistaa Itämeren ainutlaatuista luontoa ja kulttuuria. Suomessa ja Itämeren rantavaltioissa järjestetään erilaisia merellisiä tapahtumia ja tekoja koko päivän. Päivän ohjelmatarjontaan lukeutuu muun muassa konsertteja, näyttelyitä, työpajoja, luentoja, elokuvia, teatteriesityksiä, liikuntaa ja rantojen siivoustalkoita.

Elokuun 26. päivä vietettävänä John Nurmisen Säätiön käynnistämänä Itämeripäivänä tarjoillaan kotimaista ja kestävästi kalastettua kalaa. Särjellä, lahnalla, silakalla, muikulla ja ahvenella herkuttelu on hyvä keino auttaa Itämerta voimaan paremmin. Kalastuksen avulla voidaan poistaa vesistöistä merkittävä määrä rehevöittäviä ravinteita. Suomessa vesistä poistuu kalastamalla vuosittain yli 700 tonnia fosforia.

Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Tarkoituksena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Juhlapäivään osallistuu 16 Suomen kaupunkia ja tapahtumia järjestetään myös Venäjällä, Liettuassa, Latviassa, Virossa ja Ruotsissa.