Poliisi varoittaa jälleen epäilyttävistä sähköposteista – älä avaa liitteitä suoraan

Digi · Tim Isokivi

Internetissä leviävistä huijausviesteistä on tullut valitettavan yleinen riesa. Nyt poliisi on jälleen varoittanut suomalaisia liikkeellä olevista sähköpostiviesteistä, joilla yritetään levittää yksityistietoihin kajoavia haittaohjelmia.

Sähköpostitse leviävät huijausviestit on naamioitu näyttämään eri yritysten todellisiksi viesteiksi. Poliisin mukaan viimeisin huijauksen uhri sai Osuuspankin nimissä lähetytn viestin 3. elokuuta.

Parhaillaan liikkeellä olevissa huijausviesteissä vastaanottajaa kehotetaan avaamaan mukana oleva liitetiedosto tai linkki. Liitetiedoston tai linkin avaaminen voi asentaa laitteeseen haittaohjelman, joka kykenee saamaan haltuun käyttäjän pankkitunnukset.

Epäilyttävien sähköpostiviestien liitteitä tai linkkejä ei ole suositeltavaa avata suoraan, vaan tarkistaa ensin lähettäjältä viestin aitous. Poistamalla viestin avaamatta liitetiedostoa välttyy harmilta, kuten puhelimen tyhjentämiseltä ja uusien pankkitunnusten hankkimiselta.