Koirien kiinnipitoaika päättyi perjantaina – tunnetko muut koirasäännöt?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyi koko maassa perjantaina 20. elokuuta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koiria saisi nyt pitää vapaana kaikkialla. Koiranomistajia ja koirien ulkoilua säätelevät lait ja säännöt.

Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Vaikka kiinnipitoaika päättyykin, niin koiran vapaana pitämiseen tulee olla lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Vaikka koira olisi vapaana, tulee sen olla aina omistajan hallittavissa. Luonnonsuojelualueilla koira on pidettävä kytkettynä ympäri vuoden.

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä aina kytkettynä taajamassa. Taajama-alueilla koiran pitäminen vapaana on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Vapaana olevan koiran tulee aina olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Järjestyslaissa määrätään myös, että koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle vastaavalle juoksuradalle. Koiraa ei saa myöskään viedä yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, ellei sitä ole erikseen sallittu. Poikkeuksena ovat merkityt koiraladut.

– Vastuullinen koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja noudattaa sitä, jotta koiran kohtaamiset niin lajitovereiden, muiden eläinten kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman sujuvasti, Suomen Kennelliitosta kerrotaan.