Maailman nopein vuoristorata mursi ihmisten luita – jouduttiin nyt sulkemaan

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Japanin Fujiuoshidassa sijaitseva Do-Dodonpa on nimetty maailman nopeimmin kiihtyväksi vuoristoradaksi. Vuoristoradan vaunu kykenee saavuttamaan 180 kilometrin tuntivauhdin vain 1,8 sekunnissa. Nyt rata on jouduttu sulkemaan toistuvien loukkaantumisten vuoksi.

Ainakin kuuden Fuji-Q Highland Park -huvipuistossa vierailleen kerrotaan Vice World News -uutissivuston mukaan kärsineen luunmurtumista vuoristorata-ajelun seurauksena. Neljässä tapauksessa vammat kohdistuivat niskaan tai selkään. Luiden murtumiset Do-Dodonpassa ovat uusi ilmiö, vaikka vuoristorata on ollut käytössä jo kaksikymmentä vuotta.

Toistaiseksi on epäselvää, mistä luumurtumat ovat tarkalleen ottaen johtuneet. Nihonin yliopiston vuoristoratojen suunnitteluun perehtynyt professori Naoya Miyasato uskoo niiden aiheutuneen vuoristoradan vaunun kiihtymisnopeudesta, jota on verrattu astronauttien rakettien laukaisujen yhteydessä kokemiin g-voimiin.

Onnettomuuksia on saattanut aiheuttaa myös se, millä tavalla huvipuistokävijät istuvat vuoristoradassa. Miyasaton mukaan huvipuiston henkilökunnan täytyisikin huolehtia ihmisten oikeaoppisesta asennosta laitteen kyydissä.