Syksy on istuttamisen aikaa – kasveista lukuisia hyötyjä puutarhassa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Syksy on paras vuodenaika istuttaa monivuotisia kasveja pihalle ja puutarhaan. Istuttamalla puutarhakasveja teet aina pienen ekoteon, sillä puutarhasi kasvit sitovat ilmakehän hiilidioksidia maaperään ja kasvimassaan. Alkusyksyllä istutetut kasvit ehtivät hyvin juurtua otollisissa oloissa kunnolla ja ovat heti keväällä hyvässä kasvukunnossa.

Syksyinen kosteus auttaa myös jaettavia taimia lähtemään hyvin kasvuun. Kasvit hidastavat rankkasateiden ja sulamisvesien valumia, varjostavat kuumimmilla helteillä, puhdistavat ilmaa ja lisäävät ilmankosteutta kuivina jaksoina. Talon pohjoislaidalle istutetut havupuut puolestaan vähentävät myös lämmitysenergian tarvetta estäen kylmien tuulien vaikutuksia.

Suosiotaan kasvattavilla viherkatoilla on sama vaikutus, sillä ne tasaavat vuodeaikojen lämpötilaeroja sekä vähentävät hulevesien valumia. Puutarhaliitossa muistutetaan, että tärkeintä kuitenkin on se, että istuttamalla kasveja kovien pintojen oheen voidaan monipuolistaa lähiluonnon biodiversiteettiä rikastamalla niin maan pinnan alaista elämää kuin luomalla suojaa ja ravintoa niin nisäkkäille, linnuille kuin erilaisille hyönteisille.