Katseet taivaalle! Aurigidi-meteoriparvi valtaa tällä viikolla yötaivaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Taivaankannen ilmiöistä kiinnostuneiden kannattaa suunnata tällä viikolla katse yötaivaalle. Yleensä melko heikosti näkyvän aurigidien meteoriparven nimittäin ennustetaan olevan tämän vuoden syyskuussa tavanomaista aktiivisempi.

Aurigidien tähdenlentoparven meteoreja nähdään yötaivaalla vuosittain 28. elokuuta – 5. syyskuuta. Parhaiten aurigideja voi havaita keskiviikon ja torstaina välisenä yönä 1. syyskuuta kello 00:20-00:50 välisenä aikana. Aktiivisuuspiikin aikana voi nähdä jopa parikymmentä tähdenlentoa, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.

– Tämän vuoden piikin on ennustettu tapahtuvan 1.9. kello 00.35 Suomen aikaa, ja se kestää yhteensä puolisen tuntia. Tarkkaa aikaa piikille ei tiedetä, vaan kellonaika voi elää noin 15 minuuttia ennustetun maksimin molemmin puolin, kertoo Ursan meteoriharrastusryhmän vetäjä Jaakko Visuri tiedotteessa.

Aurigidien nopeat tähdenlennot näyttävät tulevan Ajomiehen tähdistön suunnalta, mutta meteoreja voi nähdä sään sen salliessa ympäri yötaivasta. Meteoriparven runsastumisen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta tähdenlentojen vilkastumiselle on esitetty erilaisia teorioita.