Vedystä tulevaisuuden polttoaine – Suomen suunnitteilla vihreän vedyn tuotantolaitos

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vety on maailman yleisin alkuaine. Puhtaasti valmistettua vetyä voi käyttää polttoaineena samalla, kun se vähentää kasvihuonepäästöjä. VTT:n johtava tutkija Jari Ihonen kertoi hiljattain Ylelle ongelmasta, jonka mukaan prosessiin voi kulua niin paljon energiaa, ettei se ole kannattavaa. Tällöin tulisi olla käytettävissä edullista ja puhdasta sähköä.

Suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy on aikeissa rakentaa Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen Harjavaltaan. Valmistuessaan laitos tuottaa vihreää vetyä muun muassa teollisuuden tarpeisiin uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä.

Yritys on hakenut rahoitusta investoinneille. Tavoitteena on rakentamistöiden aloittaminen Harjavallassa syksyllä 2022 ja laitoksen käyttöönotto vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Harjavaltaan toteutettavan laitoksen lisäksi P2X Solutions haluaa edistää Suomen vetytaloutta useammalla tuotantolaitoksella ja mahdollisesti monistaa hankkeita myös ulkomailla.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.