Koiran kanssa metsään? Nyt kannattaa olla erityisen varovainen

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni koiranomistaja suuntaa loppukesästä ja alkusyksystä lemmikin kanssa retkille luontoon. Ulkona koiran kanssa liikkuessa on kuitenkin syynä olla tarkkana lemmikille vaarallisten sienien varalta. Mikäli sieni on myrkyllinen ihmiselle, on se todennäköisesti myrkyllinen myös koiralle.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan sienten koirille aiheuttavat myrkytykset ovat melko harvinaisia, sillä suurin osa koirista ei syö metsästä löytämiään sieniä. Kuitenkin esimerkiksi kaikkiruokaiset ja leikin tiimellyksessä innostuneet koirat saattavat päätyä maistelemaan sieniä. Seurauksena voi olla vatsavaivoja, muita myrkytyksen oireita ja pahimmillaan koiran menehtyminen.

Yleisimpiä myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta jotkut oireet ilmenevät vasta muutaman päivän kuluttua. Esimerkiksi suippumyrkkyseitikin aiheuttaman munuaisvaurion oireet voivat näkyä vasta useiden päivien kuluttua. Agria kehottaakin ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin jo pelkästä epäilyksestä, että koira on syönyt myrkkysieniä.

Suomessa koirille vaarallisia myrkkysieniä ovat puna-, rusko- ja pantterikärpässieni, valkoinen kärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki ja korvasieni. Koiraa suositellaan pidettäväksi kytkettynä sienimetsässä ja muutenkin luonnossa liikkuessa. Lemmikin kannattaa opettaa jättämään haistelemansa asian käskettäessä rauhaan, ja lisäksi koiran huomion voi viedä sienistä koiranamien avulla.