THL varoittaa: Kausiflunssa tekemässä paluun

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kausi-influenssaa on esiintynyt Suomessa kuluneina vuosina melko vähäisesti. Tähän vaikuttivat erityisesti koronapandemian myötä parantunut käsihygienia ja turvavälien pitäminen ihmisten keskuudessa. Tänä syksynä kausiflunssan paluuseen on kuitenkin syytä varautua.

THL:n mukaan kausi-infuenssa tekee todennäköisesti paluun syksyllä, mistä on jo saatu viitteitä niin Suomessa kuin muualla Euroopassakin. Esimerkiksi perusnuhaa aiheuttavaa rinovirusta on jo todettu jonkin verran kevään ja kesän aikana. Influenssakausi alkaa tyypillisesti vuodenvaihteen paikkeilla, mutta tänä vuonna sen arvioidaan alkavan jo aikaisemmin syksyllä.

Influenssatapauksia ilmoitettiin korona-aikana tartuntatautirekisteriin jopa yli 12 000 vähemmän kuin edellisellä kaudella. THL:n mukaan syksyn hengitystie-epidemioita tulisi kuitenkin seurata tarkasti, ja oireisilta ottaa niin kutsuttu multipleksitesti. Kyseinen testi paljastaa useamman kuin yhden viruksen.