Vakava varoitus: Rikolliset huijaavat pankkitunnuksia Omakannan nimissä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kela varoittaa, että Omakannan nimissä levitetään huijaustekstiviestejä ja valheellisia verkkomainoksia eri kanavissa. Viestien ja mainosten kautta päätyy sivustolle, jossa yritetään saada haltuun ihmisten henkilö- tai pankkitunnuksia.

– Verkossa on mainoksia, joissa olevien linkkien väitetään johtavan Omakantaan. Mainosta klikkaamalla päätyy rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle. Kyseessä on tietojenkalastelua, eli phishing-toimintaa, jonka tarkoituksena on varastaa henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnustietoja, Kela tiedottaa.

Tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä. Omakanta-palveluun kirjaudutaan turvallisesti osoitteessa kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva. Kirjaudu Omakantaan -painike ohjaa Suomi.fi-palveluun, joka on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Myös Suomi.fi-tunnistautumisen osoiterivillä on lukon kuva, joka ilmentää suojattua sivua.