Aikuisviihteen nimissä kiristetään netissä – viranomaiset pyytävät kertomaan

Digi · Tim Isokivi

Erilaiset huijausviestit ovat levinneet erityisesti korona-aikana kulovalkean tavoin. Yksi yleisistä sähköpostitse parhaillaan leviävistä huijauksista on aikuisviihteeseen liittyvä kiristysviesti.

Kiristysviestissä vastaanottajan väitetään päätyneen hakkerin salaa web-kameralla kuvaamalle videolle katsellessaan aikuisviihdettä. Lähettäjä uhkaa vuotaa videon, mikäli pyydettyjä lunnaita ei makseta. Viestejä on nähty sekä suomen- että englanninkielisinä, ja ovelimmat versiot on naamioitu näyttämään siltä kuin ne tulisivat vastaanottajan omasta sähköpostista.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kiristysviestien lunnasvaatimuksiin ei pidä suostua. Sen sijaan huijausviestien vastaanottajia kehotetaan raportoimaan viesteissä näkyvät Bitcoin-lompakoiden osoitteet Bitcoin Abuse -sivustolle. Tämä tapahtuu kopioimalla viestin Bitcoin-lompakon osoite kohtaan ”Bitcoin Address” ja valitsemalla raportin tyypiksi ”Type: Sextortion”.