Älä pelasta kastunutta iPhonea riisiniksillä – voi pahentaa vaurioita

Digi · Tim Isokivi

Veteen tippunut iPhone-älypuhelin neuvotaan usein sulkemaan muovipussiin keittämättömän riisin sekaan. Ideana on se, että riisi imee kosteuden älypuhelimesta ja voi tällä tavoin potentiaalisesti pelastaa sen.

Laitevalmistaja Apple on kuitenkin suositellut olemaan laittamatta kastunutta iPhonea riisin sekaan. Youtuben Apple-explained-kanavan tuoreella videolla kerrotaan syy tähän. Keittämätön riisi sisältää tärkkelystä ja pieniä jyviä, jotka saattavat helposti päätyä iPhonen sisään ja vahingoittaa sitä entisestään.

Kastunutta iPhonea ei videon mukaan kannata yrittää kuvailla samasta syystä myöskään esimerkiksi talouspaperilla tai vanulla. Parhaimmaksi keinoksi yrittää pelastaa kastunut iPhone kuvaillaan sen sijaan vain kytkeä puhelin pois päältä ja jättää se kuivumaan pariksi vuorokaudeksi. Mikäli kuivumista haluaa nopeuttaa, voi tuulettimen asettaa puhaltamaan suoraan Lightning-liitintä kohti.