Tutkimus: Kasviksia paljon syövät piereskelevät muita enemmän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Espanjalaisessa Vall d’Hebronin yliopistollisessa sairaalassa on tehty tutkimus, jonka mukaan kasvispitoista Välimeren ruokavaliota noudattavat miehet piereskelevät seitsemän kertaa länsimaista ruokavaliota noudattavia enemmän. Maksa- ja ruoansulatuskanavan sairauksien biolääketieteen tutkimuskeskus selvitti bakteerien lisääntymistä suolistossa eri ruokavalioiden mukaan.

Pääasiassa kasviksista koostuva ruokavalio tekee ulosteesta painavampaa ja lisää piereskelyä. Tutkimukseen osallistuneet 18–38-vuotiaat miehet raportoivat kahden eri ruokavalion vaikutuksia elimistöön. Välimerellisellä ruokavaliolla ulostetta syntyi päivässä noin 200 gramman edestä, mikä johtuu puhtaasti kasvisten suuremmasta määrästä. Länsimaisella ruokavaliolla ulostetta syntyi sadan gramman edestä, eli puolet vähemmän.

New Scientist -julkaisun mukaan pierujen ja ulosteen suurempi määrä on hyvä asia. Suoliston suurempi bakteerikanta vapauttavat suoliston toimintaa ja terveyttä parantavia rasvahappoja. Tämä puolestaan alentaa kolesterolia. Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Tekniikan Maailma.