Huijausviestejä Helsingin nimissä – hakkerit kalastelevat salasanoja

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Sähköpostitse, pikaviestisovelluksissa ja sosiaalisessa mediassa leviävistä huijausviesteistä on tullut yleinen riesa etenkin korona-aikana. Nyt Helsingin kaupunki on varoittanut heidän nimissään läehtetyistä viesteistä, joissa uhreja yritetään huijata paljastamaan arkaluonteisia tietoja.

Lukuisat Helsingin kaupungin työntekijät saivat tiistaina viestejä, joiden otsikkona oli ”HR-palkanlaskennan oikaisu”. Viesteissä vastaanottajaa kehotettiin antamaan tunnuksensa ja salasanansa Helsingin kaupungin tietojärjestelmiin. Viestejä lähetettiin jopa 8 000 Helsingin kaupungin sähköpostiosoitteeseen.

Tietojaan ei tule luovuttaa, sillä kyseessä on huijausviesti. Sen tavoitteena oli kalastella käyttäjien yksityisiä tietoja ja salasanoja. Helsingin kaupunki muistuttaa, etteivät he lähettäisi koskaan sähköposteja tai muita viestejä joissa kysellään tunnuksia ja salasanoja.

Kaupungin tietohallinto on selvittänyt asiaa ja estänyt huijausyrityksen laajenemisen. Toistaiseksi tiedossa ei ole, että kalasteluyrityksellä olisi ollut vaikutuksia Helsingin kaupungin tietojärjestelmiin.